Блог

Заатар – шарената сол на Изтока

                                                        Съживете препечената филийка със заатар!
Заатар е смес от малко компоненти с отличен и неочаквано добър краен резултат. Миксът е смятан от древните източни народи за афродизиак, като гърците били уверени, че консумацията й събужда в сърцата щастие и смелост.

В допълнение на вкусовите му качества, на заатар се приписват и лечебни свойства, като има положителен ефект върху кръвоносната система и може да се използва като допълнително лекарство за кашлица.

Сместа се поставя върху салати, може да поръсите с нея прeпечена филия с масло. В Израел, където е широко разпространена я добавят и към  млечни продукти, сирена йогурт и други.
За закуска намажете хлебче с крема-сирене, сложете няколко резена домат, поръсете със зехтин и заатар или си направете принцеса с кашкавал и поръсете с подправката.
За почитателите на пържени картофки, чипс и гризини – към киселото мляко добавете заатар и малко зехтин и ще имате чудесен дип.
Направете си екзотична разядка като смесите натрошено фета сирене, магданоз, щипка чили, подправете със зехтин и заатар.
Предпочитате здравословното хранене? Предлагаме ви да разнообразите закуската си с авокадо върху тост, подправено със заатар.
Заатар си подхожда изключително добре с хумус, зрънца нахут, печени зеленчуци като карфиол, моркови или картофи, гриловани тиквички и патладжан.
И сега гурме специалитета:
гриловано сирене с мед и заатар.
Това са малко насоки от нас за използването на тази подправка, но сме убедени, че вие сами ще откриете още много приложения!

Related Posts