Рецепти

Унгарски гулаш с пилешко и гъби

Необходими съставки за 4 порции:

Начин на приготвяне:

  • Изплакнете пилешкото месо, подсушете и нарежете на парчета около 4 см.
  • Измийте и почистете добре зеленчуците – гъбите нарежете на половинки, праза – на тънки кръгчета, а зеленият лук на малко по-дебели, чесъна нарежете на ситно.
  • В тенджера задушете зеления лук в 1 с. л. зехтин, докато стане прозрачен. Добавете гъбите и запържете за кратко. Подправете с червен пипер, сол и бял пипер и разбъркайте добре. Добавете малко вода (гъбите трябва да бъдат леко покрити), оставете да къкри, докато течността остане съвсем малко. Добавете заквасената сметана, разбъркайте и отстранете тенджерата.
  • В отделен съд загрейте 1 с. л. зехтин и маслото и запържете пилешкото месо на силен огън за около 5 минути, овкусете със микс подправка за пиле, след което извадете месото. В мазнината задушете празът и чесъна за кратко на умерен огън и добавете мащерката. Залейте с пилешкия бульон, похлупете зеленчуците и оставете на тих огън за около 15 минути.
  • Добавете гъбите и пилешкото месо и оставете ястието да къкри още 5 минути.
  • Подправете готовия гулаш със сол и бял пипер и сервирайте, докато е горещ.