Рецепти

Патица по пекински

Приготвянето на патица по пекински е истинско изкуство, като тънкостта на блюдото идва от обработката на месото. Не случайно това е императорско ястие! Ние Ви предлагаме една сравнително лесна рецепта за този кулинарен шедьовър на Китай!

Съставки:

1 бр. средно голяма патица, изчистена и измита

1 ч.л. 5-китайски подправки

2 ч.л. сол

2 с.л. сос от стриди

фъстъчено олио за пържене

2 ч.л. глюкоза сироп

2 ч.л. ябълков оцет

2 ч.л. саке или водка

125 мл. вода

1 кг сварен ориз или 16 бр. тънки палачинки

1 бр, краставица, нарязана на 5-сантиметрови ивички

8 стръка пресен лук, нарязан на тънко

250 мл сос от сини сливи или сос хойсин

 

Начин на приготвяне:

Измитата патица се изсушава добре.

Смесват се 5-китайски подправки, солта и соса от стриди, с получената смес се намазва вътрешността на патицата.

Патицата се завързва с въже от врата през кожата така, че да може да се окачи на подходящо място и да виси, след което 5 пъти се облива с вряла вода като се подсушава след всяко обливане. Накрая се подсушава внимателно.

Съставките за глазурата – глюкоза, ябълков оцет, саке или водка, вода – се нагряват в малък съд и се оставят за около 10 мин да се сгъсти сместа. С четка се нанася глазурата по цялата патица, след което се окача на горещо проветриво място или се суши със сешоар или вентилатор.

Голям уок или голям дълбок тиган се пълни до 1/3 с олио, слага се патицата. Олиото се загрява , след това патицата  се слага по гръб на решетката в предварително загрята на 190 градуса фурна ( на 5, ако е газова фурната). Пече се за около 45 мин, след което патицата се обръща с гърдите надолу и се пече още 30 мин. на 150 градуса (на 2, ако е газова фурната), отново се обръща по гръб и се пече така за още 30 мин.

Готовата патица се реже на парчета около 1 см. Сервира се гореща с ориз или палачинки, гарнира се с краставици, пресен лук, сос от сини сливи или сос хойсин.

Related Posts