Съставки за 4 порции:
- 500гр. свинско филе на парчета
- 1 глава лук, може да използвате 3 с.л. сушен лук на гранули
- 1 консерва ананас (236 мл, чисто тегло 140 гр.)
- 2 с.л. соев сос
- 250 гр ориз
- 800 гр пиперки (червена, жълта, оранжева, зелена)
- 50 гр, кашу
- 2-3 с.л. соево олио
- 1 бр. (250 мл) бутилка китайски сладко-кисел сос с джинджифил
- Самбал – на върха на нож
Начин на приготвяне:
Месото се измива, подсушава се и се реже на ивици. Лукът се бели и се реже на малки кубчета. Ананасът се оставя да се отцеди в гевгир като запазваме отцедения сок. Месото, нарязаният лук (или сушеният лук на гранули) 2-3 с.л. сок от ананас и соевият сос се смесват в съд.
Месото се оставя да се маринова 20 мин. Оризът се изсипва в ½ литър подсолена вода, оставя се да заври и се готви на тих огън 20 мин. Ананасът се реже на малки парчета. Пиперките се почистват, измиват се, режат се на четвъртинки, а след това на тънки ивички.
Кашуто се запича за кратко на сух тиган и се отстранява. Загрява се олиото в тигана. Месото се отцежда и се подсушава с кухненска хартия, след което се запържва силно на порции в нагорещеното олио, изважда се от тигана и се посолява. В мазнината за пържене се добавя паприката, като за кратко се задушава с маринатата и се гаси с китайския сладко-кисел сос. Вари се 5 минути. Към зеленчуците се добавят месото, ананаса и кашуто и се оставя за малко да се готви.
Готовото ястие се овкусява със сок от ананас, сол и самбал. Сервира се заедно с ориза.