Рецепти

Свински късчета с пиперки на тиган в сладко-кисел сос

Съставки за 4 порции:

  • 500гр. свинско филе на парчета
  • 1 глава лук, може да използвате 3 с.л. сушен лук на гранули
  • 1 консерва ананас (236 мл, чисто тегло 140 гр.)
  • 2 с.л. соев сос
  • 250 гр ориз
  • 800 гр пиперки (червена, жълта, оранжева, зелена)
  • 50 гр, кашу
  • 2-3 с.л. соево олио
  • 1 бр. (250 мл) бутилка китайски сладко-кисел сос с джинджифил
  • Самбал – на върха на нож

Начин на приготвяне:

Месото се измива, подсушава се и се реже на ивици. Лукът се бели и се реже на малки кубчета. Ананасът се оставя да се отцеди в гевгир като запазваме отцедения сок. Месото, нарязаният лук (или сушеният лук на гранули) 2-3 с.л. сок от ананас и соевият сос се смесват в съд.

Месото се оставя да се маринова 20 мин. Оризът се изсипва в  ½ литър подсолена вода, оставя се да заври и се готви на тих огън 20 мин. Ананасът се реже на малки парчета. Пиперките се почистват, измиват се, режат се на четвъртинки, а след това на тънки ивички.

Кашуто се запича за кратко на сух тиган и се отстранява. Загрява се олиото в тигана. Месото се отцежда и се подсушава с кухненска хартия, след което се запържва силно на порции в нагорещеното олио, изважда се от тигана и се посолява. В мазнината за пържене се добавя паприката, като за кратко се задушава с маринатата и се гаси с китайския сладко-кисел сос. Вари се 5 минути. Към зеленчуците се добавят месото, ананаса и кашуто и се оставя за малко да се готви.

Готовото ястие се овкусява със сок от ананас, сол и самбал. Сервира се заедно  с ориза.

Related Posts