За да се придаде средиземноморски вкус и аромат на едно ястие, не бива да отсъстват сушените домати, розмарин, и мащерка. Тази забележителна комбинация напълно променя всяка класическа рецепта по един много изтънчен начин.
Съставки за 4 порции:
8 сушени домата в олио ( 300 гр. сушени домати ленти, накиснати в зехтин поне 24 ч)
½ връзка магданоз (или 1 с.л. сушен)
½ връзка див лук (може да заместите и със зелен лук)
250 гр. крема сирене с билки
8 тънки телешки пържоли (около 100 гр всяка)
Сол и черен пипер , розов пипер
4 парчета шунка
30 гр. масло
200 мл червено вино
400 мл телешки бульон
1 клонче розмарин,
4 клончета мащерка
3-4 с.л. натурално царевично нишесте ( може да заместите с инстантно картофено пюре)
Начин на приготвяне:
Доматът се оставя да се отцеди и се реже на ленти. Магданозът се мие и се нарязва, дивият лук се мие и се реже на дребно, след което магданозът и лукът се смесват с крема-сиренето.
Пържолите е нареждат на удобно за работа място, посоляват се със сол и черен пипер. Парчетата шунка се режат наполовина и върху всяка пържола се слага по една половинка шунка. Всяка пържола се намазва с крема-сирене и се нарежда от сушения домат. Краищата на пържолите се начукват, навиват се на руло и се нанизват на дървени шишчета или друго подходящо за нанизване приспособление.
В нагорещеното масло рулцата се запържват от всички страни до кафяво, гаси се с червеното вино, оставя се малко да къкри, добавя се бульона, няколко зрънца розов пипер. Готви се под похлупак на средна температура около 40-50 мин.
В случай, че използвате изсушени розмарин и мащерка, сложете в началото на готвенето, ако предпочетете пресни – розмаринът се надребнява, листата на мащерката се късат и всичко се добавя в последните 10 мин. в бульона.
Рулата се изваждат и се запазват топли. Предварително размитото в малко вода царевично нишесте се смесва с получения сос, добавя се сол и черен пипер на вкус. Сосът се сервира с рулата.
Сервирайте с паста.