Съставки за 4 порции:
- 600 гр пилешки гърди
- 4 стръка зелен лук
- ½ червена чушка ( 1 ч.л. червена чушка кълцана)
- ½ зелена чушка ( 1 ч.л. зелена чушка кълцана)
- ½ жълта чушка
- 1 консерва домати (400 гр)
- 1 консерва царевица (285 гр)
- 4 с.л. олио
- 1 с.л. чили фино смляно
- 1 с.л. червен пипер сладък
- 1 с.л. кимион
- ½ ч.л. риган
- ½ ч.л. кориандър
- 1 консерва пикантен червен боб
- Сол и черен пипер
- 12 бр. тортили (по оригинална рецепта трябва да са царевични)
- 300 гр настърган кашкавал ( най-добре се получава с чедър)
- 300 гр заквасена сметана
- Мазнина за съда за печене.
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се реже на кубчета с размер 1-2 см. Зеленият лук със светлозелената част се измива и се реже на кръгчета. Чушките се почистват от семките, измиват се и се нарязват на кубчета 1 см. Доматът се нарязва на дребно при необходимост и отново се връща в сока. Царевицата се оставя да се отцеди.
Олиото се загрява в голяма тенджера и месото се запържва силно, добавят се чушките и зеления лук, запържват се за кратко. Прибавят се подправите без солта и черния пипер и се оставя за кратко да се запържи. Добавят се доматите със сока, царевицата и боба, всичко се разбърква добре. Оставя се да заври и се готви около 15 мин на слаб огън.
Междувременно тортилите се намазват с 1 с.л. заквасена сметана. С останалата сметана, както и със солта и пипера се овкусява плънката.
Върху всяка тортила се слагат 3 – 4 с.л. от плънката, поръсва се с 1 с.л. кашкавал, навиват се и се нареждат в намаслена тава за печене. Ако е останало от плънката, разпределя се по 1 с.л. върху всяка тортила, поръсва се с кашкавал и тортилите се запичат за около 10 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се разтопи кашкавала.
Ястието се сервира топло.