Блог

Кралят – черният пипер и ползите за здравето

Видовете пипер:

Черен пипер, бял пипер, зелен пипер – всички те произхождат от един и същи вид растение, от растението пипер (Piper nigrum). В зависимост от момента на добиване и последващата обработка, зрънцата на пипера придобиват специфичната си разцветка.  Черният пипер се получава като се берат неузрелите зелени зърна и се съхраняват няколко дена накуп, след което се изсушават на слънце.

Видовете пипер се различават не само по външния си вид, а така също и по степента на  лютивост, вкусът  и съставните си компоненти. Белият и черният пипер са най-лютивите и имат най-високо съдържание на пиперин – за свойствата и значимостта на това вещество сме писали по-надолу.

Употреба в кулинарията:

От сладко до пикантно – черният пипер пасва на почти всяко ястие. Този факт не е толкова учудващ, тъй като в българската кухня това е една от най-често използваните подправки редом със солта. В многобройните смеси, познати на българите, се съдържа поне един сорт пипер.

 

Черният пипер и неговите най-важните свойства:

Черният пипер съдържа над 200 различни компонента. От медицинска гледна точка най-интересен е алкалоида пиперин.  На това вещество се приписват множество подпомагащи здравето въздействия. Традиционните сфери на употреба обхващат от настинки и грип, през проблеми с храносмилането и диабет до ревматични болести и болки в мускулите.

В актуални изследвания на хора са доказани неговите активиращи храносмилането, противодиабетични, антиканцерогенни  и противоастматични свойтва.

Научно е установено, че пиперинът спомага за усвояването на хранителни вещества и освен това действа:

 • противогъбично
 • антиоксидантно
 • разграждащо секрета
 • противовъзпалително
 • антимикробно

Изследванията подчертават свойството на черния пипер да подпомага храносмилането, тъй като пиперинът възбужда слюнкоотделянето и стомашните сокове. Списъкът на потенциалните области на употреба на черния пипер е впечатляващо дълъг. Други важни съставки на черния пипер са различните етерични масла, флавоноиди и разни съединения с пиперин.

Пиперинът като биоенхантър

Важно значение се отдава на пиперинът , тъй като повишава бионаличността на редица други компоненти. Вещества от този тип се наричат биоенхантери. Пиперинът е идентифициран като първия биоенхантър през 1979г и до ден днешен се счита за най-ефективното вещество от този тип. Най-популярното партниращо си с пиперина вещество, чиято бионаличност се увеличава е куркумин, най-важното вещество на куркумата. В комбинация с пиперинът ефикасността на куркумина се повишава с до 20 пъти. За това често се препоръчва при употреба на куркума с медицински цели да се добавя и черен пипер – както е при лековитото златно мляко. Бионаличност на селен, витамин А и витамин С също трябва да се повиши с черен пипер.

Черният пипер – ефективност и употреба

В случай, че искате да използвате здравословното действие на черния пипер, можете разбира се да го ползвате по обичайния начин в ястия, като условието е да не се готви, а да се добави накрая на готовото ястие.

За целенасочена употреба на черня пипер при настинки и болести, може да го дозирате повече. За тази цел пригответе споменатото вече златно мляко с повече съдържание на пипер. Можете също  така да добавите прясно смлян черен пипер към чая си – например в комбинация с пресен корен куркума. Черният пипер се комбинира много благодатно с горещо мляко и мед при простудни болести.

Възможни странични ефекти:

В най-общ план черният пипер се счита за безопасен, но смлян никога не бива се консумира самостоятелно, тъй като фините частици могат да попаднат в белия дроб и силно да го раздразнят . Ако страдате от остри стомашни и чревни заболявания, трябва да обсъдите употребата на черен пипер предварително  с Вашия лекар. По време на бременност и кърмене също трябва да се откажете от използване на големи количества черен пипер.

Бонус: 6 невероятни ползи за здравето

Неслучайно го наричат ​​„Кралят на подправките“, представяме 6 неоспорими факта, поради които е заслужил тази титла.

 1. Черният пипер е богат на хранителни вещества, витамини А, С и К, като същевременно съдържа тиамин( витамин В1), витамин В2, витамин В9, калций и мед.
 2. Предотвратява запек. Ако имате по-малко от три изхождания на седмица, може да страдате от запек. Редовната консумация на черен пипер намалява шансовете за рак на червата, запек, гадене и други разстройства, причинени от бактерии.
 3. Превенция на рак: смята се, че когато се комбинира с куркума, помага за предотвратяване на ракови образувания. Черният пипер съдържа антиоксиданти, витамин А и каротеноиди, съставки, които предпазват от рак и други смъртоносни заболявания.
 4. Храносмилане: суровият черен пипер съдържа солна киселина, която помага за храносмилането в стомаха. Солната киселина помага за пречистването на червата и намалява риска от храносмилателни разстройства.
 5. Помага при отслабване: черният пипер Ви помага да отслабнете, защото съдържа фитонутриенти, които помагат за намаляване на телесните мазнини и ускоряват метаболизма.
 6. Ползи за кожата: етеричното масло от черния пипер се използва за лечение на витилиго. Витилиго е кожно заболяване, при което участъци от кожата губят естествения си меланин и стават бели. Според проучванията пиперинът активира кожата да произвежда меланин.

Related Posts