Блог

Сумак, суперхраната , която подобрява здравето и вкуса

Какво е Сумак?

Ако името му ви звучи екзотично, вие сте абсолютно прави. Сумак е подправка, известна в Гърция от древността, както Теофраст го споменава в своята работа. Това е ориенталска подправка, която процъфтява в умерен климат и се използва в готвенето по цялото Източно Средиземноморие. Произхожда от цъфтящото растение rhus (rous), откъдето идва и характерният му червен цвят. Това е храст с червени плодове, но е предимно незрял и токсичен. Ядливият „сумак“ идва от изсушената плът на плодовете и е въпросната подправка.

Къде готвят със Сумак?

Първо, трябва да изберем качествен продукт. Сумакът трябва да е яркочервен. Ще го намерите главно в магазините за подправки. Обърнете внимание на цвета му – когато е стар, той става кафяв и в значителна степен губи вкусовите си характеристики. Има леко горчив и кисел вкус, поради което в източните кухни често се добавя вместо лимон или оцет. Страхотен е за кебап, риба или пиле. Ще го намерите в местните кухни в Сирия, Ливан, Армения и Иран. Малка доза е достатъчна за овкусяване на разядки, салати, ориз, месо, яхнии и кебап. Червеният му цвят го прави идеален за завършек на сосове, зеленчуци, бобови растения и много други.

Как можем да добавим Сумак към нашите рецепти?

Киселият му вкус ще замени лимона в различни рецепти. Добавете малко количество сумак към салата от патладжан ( кьопоолу), хумус, марината или дори салатен дресинг. Можете дори да поръсите  варен ориз, салата от табуле или печени пърленки. Съчетава се добре с рататуи, пържени яйца, печена риба или дори пиле на скара. Ако искате да направите салата, която да накара всички да говорят, комбинирайте сумак и накълцана мента, както правят иранците и арабите.

Защо Сумакът е полезен за здравето?

Сумакът  е една от подправките със силно противовъзпалително действие. Той е източник на антиоксиданти и неутрализира свободните радикали в тялото, които могат да причинят рак, сърдечни заболявания и признаци на стареене. Сумакът действа като щит срещу диабет тип 2. Изследванията на Иранския университет по здравни науки показват, че ежедневната консумация на Сумак в продължение на три месеца може да намали риска от сърдечни заболявания при хора с диабет тип 2.

Related Posts