Блог

Ким и Кимион – близки, а всъщност така далечни

Двете подправки често се бъркат, не само заради имената си, но и заради начина, по който изглеждат. Заехме се да разкрием основните разлики между ким и кимион, на кои ястия си подхождат и къде по света ги използват най-често.

Кимион

Кимионът (Cuminum cyminum) е подправка със земен, пикантен, топъл и в същото време сладникав аромат,  участва в много любими рецепти като кебапчета, например. На цвят кимионът е доста по-светъл в сравнение с кима. Кимионът е особено популярен  в Азия и Южна Америка, съставка е в индийското къри, използва се в много ястия от Близкия изток. В древен Египет кимионът е бил използван като подправка, докато древните гърци винаги са имали чиния кимион на масата за обяд, традиция, която все още съществува в Мароко.

Опитайте ароматът на кимиона с агнешко, свинско, кисели краставички, бобови растения – главно нахут и леща, с кайма, добавяйте кимион във всички ястия от ориенталската кухня.

Кимионът идеално се комбинира с бахар, кардамон, чили, канела, карамфил, кориандър, семена от копър и сминдух, както и джинджифил, синап, червен пипер и куркума.

 

      Ким

Латинското име на кима е Carum carvi, има пикантен анасонов аромат и сладък, но отчетливо остър вкус. На външен вид кимът много си прилича с кимиона, но всъщност няма нищо общо с него. Ако кимионът е предпочитан на изток и на юг, то на запад и на север използват предимно ким, изключително характерен е в скандинавската кухня, както и в немската кухня.

Съставките на кима включват танин и до 6% летливо масло, което съдържа въглерод и лимоново масло и има ползи за стомашно-чревния тракт.

Кимът ароматизира кексове, бисквитки, хляб, варени плодове, печени ябълки и дюли, месни ястия. Придружава меки сирена с коричка и интензивен аромат (като френското сирене Мюнстер). Етеричното масло на кима е съставна част на ликьора Кюмел.

Най-добре се комбинира с бахар, кардамон, чили, канела, карамфил, кимион, семена от резене, джинджифил, пипер и куркума.

При употребата на кимион и ким в ястия, както и комбинирането им с други подправки, трябва да се внимава с дозирането, тъй като техния силен аромат убива аромата на другите подправки.

Related Posts