Ако харесвате пикантните картофки и искате да опитате нещо различно от познатия вкус на селските пикантни картофи, ние предлагаме рецепта с подбор от подправки, които използват в Мароко и Северна Африка.
Съставки:
- 1 кг пресни картофи почистени добре, разполовени по дължина
- 2. с.л. паста Хариса (пригответе като в подходящ съд се смесват 1 ч.л. едро чили, 1 с.л. смлян ким, 1 с.л. кориандър, ½ ч.л. чесън на гранула, сол на вкус, 4 с.л. зехтин)
- ½ ч.л. смлян кимион
- ½ ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. едра морска сол, може да използвате и хималайска
- шепа прясно накълцан магданоз
За сервиране:
- резени лимон
- натрошено фета сирене
- млечен сос: пригответе от кисело мляко, малко прясно изцеден лимонов сок, чесън на гранула и копър
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява предварително на 200°, съдът за печене се покрива с хартия за печене.
Картофите се объркват добре в дълбок съд с 2 с.л. от пастата Хариса, 2 с.л. олио, кимиона, червения пипер и солта.
Картофите се разпределят на равномерен слой върху съда за печене.
Картофите се пекат до постигане на кафява, хрупкава коричка (около 35 – 45 мин. според големината на картофите и колко препечени ги харесвате) По средата на печенето картофите се обръщат с шпатула, за да се изпекат равномерно.
Изпечените картофи Хариса поръсете с пресен магданоз, добавете сол и черен пипер, ако има нужда.
Сервирайте с резени лимон, натрошено сирене фета и млечен сос.