Необходими продукти:
- Шушулка ванилия – 1 бр.
- прясно мляко – 500 мл
- захар – 125 гр.
- жълтъци – 6 бр.
- сладкарска сметана – 100 мл
Начин на приготвяне:
Ванилията се разделя по дължина и се изтъргват с нож семената, слагат се заедно с половината захар в млякото, след което се вари за малко.
Жълтъците се разбиват с останалата захар.
Млякото се отстранява от котлона и се оставя леко да се охлади, добавя се яйчената смес.
Новополучената смес се загрява отново. Внимание: не трябва да се готви дълго време, тъй като жълтъкът ще се пресече и сладоледът няма да може да се спаси. Темературата не трябва да надвишава 75° – 85°, бърка се през цялото време. След около 10 минути яйчената смес става видимо по-гъста, което означава, че е готова. По този начин, когато сладоледът замръзне, става кремообразен, а не на гранули.
Сладоледената смес се поставя в тенджера в студена вода и се охлажда, като се добавя при постоянно разбъркване охладената сметана.
Всичко се изсипва в машината за сладолед. Ако не ползвате машина за сладолед – оставете сместа в подходящ съд във фризера.
Готовият ванилов сладолед може да замразите или да го използвате като основа за всякакви други видове сладолед.
Гарнирайте с натрошени сурови ядки или сушени плодове.
Насладете се на сладоледената ванилова свежест!