Рецепти

Ванилов сладолед

Необходими продукти:

  • Шушулка ванилия – 1 бр.
  • прясно мляко – 500 мл
  • захар – 125 гр.
  • жълтъци  – 6 бр.
  • сладкарска сметана  – 100 мл

Начин на приготвяне:

Ванилията се разделя по дължина и се изтъргват с нож семената, слагат се заедно с половината захар в млякото, след което се вари за малко.

Жълтъците се разбиват с останалата захар.

Млякото се отстранява от котлона и се оставя леко да се охлади, добавя се яйчената смес.

Новополучената смес се загрява отново. Внимание: не трябва да се готви дълго време, тъй като жълтъкът ще се пресече и сладоледът няма да може да се спаси. Темературата не трябва да надвишава 75° – 85°, бърка се през цялото време. След около 10 минути яйчената смес става видимо по-гъста, което означава, че е готова. По този начин, когато  сладоледът замръзне, става кремообразен, а не на гранули.

Сладоледената смес се поставя в тенджера в студена вода и се охлажда, като се добавя при постоянно разбъркване охладената сметана.

Всичко се изсипва в машината за сладолед. Ако не ползвате машина за сладолед – оставете сместа в подходящ съд във фризера.

Готовият ванилов сладолед може да замразите или да го използвате като основа за всякакви други видове сладолед.

Гарнирайте с натрошени сурови ядки или сушени плодове.

Насладете се на сладоледената  ванилова свежест!

Related Posts