Съставки за 4 порции:
8 филета сьомга без кожа около 120 гр. – 125 гр. всяко
1 с.л. растителна мазнина
3-4 с.л. соев сос
¾ ч.ч. (около 200 гр) майонеза
50 – 60 гр. настърган пармезан и 1 – 2 с.л. за поръсване
магданоз, може да заместите със сушен
копър или естрагон (според вкуса)
Начин на приготвяне:
Тавата се намазва с мазнина, може да се използва хартия за печене. Филетата се обтриват добре с 1 с.л. соев сос, добавя се прясно смлян черен пипер.
Филетата е нареждат в тавичката и отгоре се поръсва с останалия соев сос.
Овкусените филета сьомга, наредении в тавата, се запечатват със стреч-фолио и се оставят в хладилника за около 30 мин.
Фураната се загрява на 210°. Маринованата сьомга се вади от хладилника и се оставя да отпусне около 15 мин.
Майонезата се разбърква с пармезана , чесъна на гранули, магданоза, кориандъра и копъра ( или естрагона). Полученият майонезен сос се полага върху всяко парче сьомга като се слага и от страни, използвайте шпатула.
Приготвените за печене парчета сьомга се поръсват с остатъка от пармезана (1-2 с.л.)
Ястието се пече се за 20 – 25 мин. След като добие залтист цвят се вади от фурната и се оставя да почине за 5 мин.
Съвет: не се добавя сол, тъй като има достатъчно сол в соевия сос.