Пълнените пиперки са едно от любимите ястия на много българи.
Ето как пълнят пиперки в Мексико:
Съставки за 4 порции:
- 4 пиперки, различни на цвят, подходящи за тази рецепта са пиперките от вида Камба
- 250 гр. телешка кайма
- 1 глава лук, нарязан на кубчета ( 1 с.л. сушен лук)
- 1 консерва червен боб (265 гр отцедено тегло)
- 60 гр. ориз
- 1 бр малка консерва царевица ( 140 гр. отцедено тегло)
- 1 малка чашка салца 200 мл. (нарязан на ситно домат от консерва)
- 120 гр. чедър, настърган
- 2 моркова, настъргани ( 2 с.л. сушен морков)
- 2 скилидки чесън, накълцани ( 1 ч.л. сушен чесън)
- гуакамоле (нарязано на ситно авокадо с домат и подправки)
- заквасена сметана
- 1 с.л. смлян кимион
- 2 с.л. смлян кориандър
- 2 ½ с.л. пушена паприка
- смляно чили
- Сол
- Зехтин
Начин на приготвяне:
Оризът се готви в леко подсолена вода, според указанията на опаковката или до удвояване на размера си. Фурната се загрява предварително на 180С .
Пиперките се измиват. Изрязват се капаците, отстраняват се семките и вътрешни власинки и прегради, нареждат се изправени в подходящ съд за печене, с високи стени.
В тиган се загрява малко олио и се изпържва каймата до получаване на трохи. Добавят се лука и чесъна и се задушават за кратко. Поръсват се подправките и се готви още малко.
Добавят се боба, царевицата, моркова и се разбърква добре. Добавят се ориза, половината от чедъра и салцата и отново се разбърква.
Пиперките се пълнят със сместа, поръсват се с остатъка от сиренето. Ако е останало от плънката, то тя се разпределя в тавата около пиперките. Пече се до златисто в предварително загрята фурна около 35-40 мин.
Сервира се с гуакамоле и заквасена сметана.