Рецепти

Пълнени пиперки по мексикански

Пълнените пиперки са едно от любимите ястия на много българи.

Ето как пълнят пиперки в Мексико:

Съставки за 4 порции:

  • 4 пиперки, различни на цвят, подходящи за тази рецепта са пиперките от вида Камба
  • 250 гр. телешка кайма
  • 1 глава лук, нарязан на кубчета ( 1 с.л.  сушен лук)
  • 1 консерва червен боб (265 гр отцедено тегло)
  • 60 гр. ориз
  • 1 бр малка консерва царевица ( 140 гр. отцедено тегло)
  • 1 малка чашка салца 200 мл. (нарязан на ситно домат от консерва)
  • 120 гр. чедър, настърган
  • 2 моркова, настъргани ( 2 с.л. сушен морков)
  • 2 скилидки чесън, накълцани ( 1 ч.л. сушен чесън)
  • гуакамоле (нарязано на ситно авокадо с домат и подправки)
  • заквасена сметана
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 2 с.л. смлян кориандър
  • 2 ½ с.л. пушена паприка
  • смляно чили
  • Сол
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Оризът се готви в леко подсолена вода, според указанията на опаковката или до удвояване на размера си. Фурната се загрява предварително на 180С .

Пиперките се измиват.  Изрязват се капаците, отстраняват се семките и вътрешни власинки и прегради, нареждат се изправени в подходящ съд за печене, с високи стени.

В тиган се загрява малко олио и се изпържва каймата до получаване на трохи. Добавят се лука и чесъна и се задушават за кратко. Поръсват се подправките и се готви още малко.

Добавят се боба, царевицата, моркова и се разбърква добре.  Добавят се ориза, половината от чедъра и салцата и отново се разбърква.

Пиперките се пълнят със сместа, поръсват се с остатъка от сиренето. Ако е останало от плънката, то тя се разпределя в тавата около пиперките. Пече се до златисто в предварително загрята  фурна около 35-40 мин.

Сервира се с гуакамоле и заквасена сметана.

Related Posts