Блог

Защо да изберем лютата храна?

От леко пикантно до огнено люто – доколко е здравословно и в кои случаи да избягваме лютата храна!


Пикантната храна се препоръчва главно заради полезните свойства, които има. Доказано е, че лютото стимулира кръвообращението и помага за отделянето на хормони на щастието. От друга страна, има специалисти, които не одобряват твърде лютата храна. Каква точно е истината?!?

Усещане за пикантност: как действа пикантната/люта храна?

Когато възприемаме храната като пикантна, това няма нищо общо с вкуса. Усещането за лютивина е реакция на нашите рецептори за болка и топлина в устата. Отговорни за това са различните вещества: лютивината на чилито се дължи на капсаицин, пиперинът е пикантен агент при черния пипер, а активната съставка в джинджифила се нарича джинджерол.

Степента на лютивина на чилито и неговите производни може да бъде измерена с единицата Scoville (SHU). Измерването става въз основа на съдържанието на капсаицин:

1 милиграм капсаицин на килограм, съответства на 16,1 SHU.

 

 

 

За да придобиете по-ясна представа за скалата на Сковил, ето няколко примера:

Люти чушки: 100 – 500 SHU
Табаско: 2 500 – 8 500 SHU
Чили: 15 000 – 30 000 SHU
Хабанерос: 100 000 – 250 000 SHU
Чист капсаицин: 16 000 000 SHU

Лютата храна е здравословна: положителните свойства на капсаицин

Доказано е, че капсаицинът – съставно вещество в лютите чушлета, има някои здравословни свойства. Ето основните:

– Капсаицинът има антибактериален ефект: Храната може да се съхранява по-дълго чрез добавяне на люти подправки и чили. Зрънца черен пипер се добавят в много консерви, има и противовъзпалителен ефект, тъй като отслабва образуването на микроорганизми.
– Стимулира храносмилането: Пикантната храна стимулира производството на стомашен сок и е полезна за храносмилането. Комбинирайте много мазни храни с пикантен сос, за да може тялото ви да смели по-лесно.
– Освобождават се ендорфини: реакцията на болка, която се причинява от лютивината, предизвиква освобождаване на хормони на щастието в мозъка за успокояващи цели. Така че, ако се чувствате щастливи след хапването на изключително люта храна, това е напълно нормална реакция от тялото ви.
– Има съдоразширяващ ефект: капсаицинът като цяло осигурява по -добро кръвообращение и засилва кръвообращението. Вкусовите рецептори стават по-чувствителни поради по -доброто кръвоснабдяване на лигавиците в устата, така че лютото действа като подобрител на вкуса.
– Предизвиква изпотяване и усещане за топлина: Този ефект на лютата

храна е особено полезен в горещите страни. Изпотявайки се, тялото може да понижи малко температурата си.
– Може да помогне при настинки: лютото може да помогне за втечняването на секрет в бронхите. Той спомага и за образуването на назален секрет, което е полезно при настинки. Повече по темата, може да прочетете в материала за черния пипер.

Като цяло има много добри и полезни причини да ядете люто. Правени са изследвания дали и доколко консумирането на люта храна влияе на продължителността на живота, но не са представени ясни научни доказателства в тази насока.

Прекаляване с лютото: кога това е опасно?

Федералният институт за оценка на риска (BfR) оценява пикантната до много люта храна, каквато например се приготвя в Азия, като не силно вредна за здравето. BfR се ръководи от горна граница от 5 милиграма капсаицин на кг телесно тегло, които да се съобразят за едно ястие. За възрастен с тегло 70 килограма това би съответствало на 350 милиграма капсаицин.

Надвишавайки определена концентрация на капсаицин обаче, се гледа малко по-критично на лютата храна. При определени обстоятелства, лютата храна може да има отрицателен ефект. Хората с чувствителен стомах е по-добре да избягват пикантност в храната си, тъй като това дразни стомаха и чревната лигавица. Тези, които страдат от киселини също трябва да бъдат внимателни, когато слагат люто в храната си.

Среща се притеснението, че редовното ядене на изключително люта храна причинява рак на хранопровода. Няма научни изследвания, които ясно да доказват това.

Тези, които не са свикнали с лютата храна, могат бързо да почувстват здравословни неразположения като:
-Гадене и повръщане
-Дразнене на лигавиците
– високо кръвно налягане
Дозата, която може да предизвика тези симптоми, е различна за всеки човек.

Особено трябва да се внимава с децата. Малките деца са много по-чувствителни към лютото. Винаги трябва да се съхраняват лютите сосове и подправки на недостъпно за тях място. В света са познати някои сериозни случаи на отравяне при деца с люти чушки.

Консумиране на люто: Съвети как правилно да се справите с пикантността

Тези, които умерено се консумират пикантна храна, няма от какво да се притесняват и могат да се наслаждават от ползите за здравето си. Въпреки това лютото може да има неприятни, но не животозастрашаващи последици. За да избегнете това, трябва да вземете предвид следните съвети:

Най -добре е да носите ръкавици, когато режете или обработвате по друг начин чили. Ако нямате такива под ръка, трябва да измиете добре ръцете си след това – тъй като лютото може да попадне в очите!
Постепенно въвеждайте пикантната храна в менюто си и подправяйте толкова, колкото ще ви е приятно на вкус.
Капсаицинът е мастноразтворим. Ако сте яли твърде люто, използвайте млечни или тестени храни, за да облекчите усещането за парене, например хляб с малко масло (или някаква друга мазнина).

Related Posts