Блог

Кои подправки са необходими за перфектния стек?

Много хора ще ви кажат, че добрият стек не се нуждае от нищо другo, освен щипка сол и опушеният аромат, придобит от печенето на скара. Истината е, че за всеки стек – независимо дали става въпрос за висококачествено или по-нисък клас месо – подходящата подправка е ключът към уникалния вкус.

Има много смеси от подправки, които са специално създадени и хармонират перфектно с всеки стек. Те подобряват вкуса на месото и същевременно не са твърде силни, за да превземат вкуса. Най -добрият начин да овкусите стек е да подсушите месото с хартиена кърпа и да нанесете сместа обилно, оставя се да престои 30 минути при стайна температура, за да може подправките да проникнат във всички пори на месото. Тогава стекът е готов за скара!

Сол и черен пипер

Солта е основната подправка на пикантните ястия. За приготвяне на стек използвайте сол с фини кристали, така кристалите се разтварят по-бързо и им отнема по-малко време да се абсорбират от месото. По -големите кристали се разтварят само когато има много вода.

Морска сол на големи кристали може да използвате като допълнително осоляване след като стекът е готов. Кристалите залепват за пържолата и така визията и текстурата стават перфектни. Качественото месо се подправя само със сол и черен пипер, така че уникалният вкус да не бъде заличен. В кухни на ресторанти със звезди, където в менюто има висококачествено говеждо месо (например Кобе и Вагю), те се подправят само със сол и черен пипер.

Черният пипер е известен още като кралят на подправките. Това е една от онези подправки, които се използват за много храни и е немислимо да се приготви стек без черен пипер. За най-добри резултати черният пипер трябва да е прясно смлян. В идеалния случай трябва да смилате зърната директно върху пържолата, непосредствено преди да я изпечете на скара или на грил-тиган. Подобно на много други подправки, черният пипер бързо губи интензивността и вкуса си след смилане. Меката топлина на черния пипер, съчетан с аромата  на борово дърво е отлично допълнение към аромата на правилния стек. Препоръчваме да използвате пипер Меланж – смес от най-високо качество черен, бял, зелен и розов пипер.

Кимион и чесън

Кимионът е много подходящ за смеси от поправки за стек. Кимионът има земен вкус и лека горчивина, което го прави отлично допълнение към говеждо, свинско и дивечово месо. Перфектно се комбинира с черен пипер, сол и други традиционни подправки като бахар, индийско орехче и кориандър, които може да използвате за вашия стек. Кимионът допълва вкуса, без за люти.  Би могъл да се използва заедно с черен пипер, смлени едро, за да се образува перфектната кора за стек на скара.

Силният аромат на чесъна се дължи на вещество, наречено алицин, което се отделя при нарязване на скилидка чесън. Този аромат е идеален за месо. Трябва много да се внимава с количеството обаче. Скилидките чесън са много интензивни и лесно могат да развалят вкуса на стека. Малко количество е достатъчно, за да се развият ароматите на чесъна. Много подходящ за стек е чесънът на прах, както и този на гранула – той е по-мек и има фини зърна, които полепват по месото.

В заключение – смес от подправки, направена от горните съставки, е идеална за стек от всякакъв вид месо. Важно е подправките да са смлени фино и с високо качество. Тези подправки, съчетани с приятния аромат от грила, създават перфектния стек с уникален вкус.

Related Posts