Съставки:
- 2 патладжана
- 200 гр моцарела
- настърган пармезан
- 1 кутия домати, нарязани
- 1 глава лук или 1 с.л. сушен лук гранула
- 1 скилидка чесън или чесън на гранула
- зехтин
- сол и черен пипер
- щипка захар
- микс подправка за пица
- галета
Начин на приготвяне:
Патладжанът се нарязва по дължина на парчета с дебелина 1 см. Пече се за 10 мин. в предварително загрята на 200 ° С фурна, върху хартия за печене.
От доматите (нарязани, не пасирани), лука и чесъна (без добавяне на брашно) и подправката за пица се приготвя доматен сос.
Леко запечените парчета патладжан се намазват от двете страни със зехтин, поставят се на дъното на тава, намазана със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер, нареждат се парчета моцарела и се поръсва с пармезан. Отгоре се намазва половината доматен сос. Поставя се втори слой в същия ред. Накрая се поръсва с пармезан, галета и зехтин.
Пече се в загрята фурна на 200 ° C за около 35-40 минути.
Ястието се консумира както топло, така и студено. Подходяща гарнитура за печен патладжан с доматен сос и пармезан е ориз.