Кебапът е любимо ястие на Балканите, което чрез Унгария се намества и в австрийските готварски книги като при това е съвсем лесно за приготвяне.
Съставки за 4 порции:
- 500 гр свинско месо на късчета
- 250 гр ориз
- 100 гр. грах, замразен
- 2 моркова
- 2 скилидки чесън
- 1 лук
- 1 чушка, зелена
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- 1 шепа листа босилек
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Морковите се измиват, белят се и се нарязват на тънки кръгчета.
Лукът се обелва и се накълцва, чесънът се пресова и заедно се сотират в 2 с.л. олио.
Добавя се месото, подправя се със сол и черен пипер и се запържва до златисто.
Добавя се с 200 мл вода, всичко се разбърква с червения пипер и доматеното пюре.
Добавят се моркова и граха, готви се под похлупак на тих огън около 20 мин.
През това време, оризът се сварява в 500 мл подсолена вода, прецежда се при нужда и се съхранява топъл.
Чушката се мие, почиства се от семките и се реже на малки парчета, добавя се към съда с месото за останалите 5-10 мин от готвенето.
Босилекът се измива, подсушава се и се реже на дребно.
В чиния се прави канапе от ориз, сипва се от месото и се гарнира с босилек.