Блог

Кафе! С кардамон?!?

Кардамон звучи като подправка от 1001 нощ и наред с шафрана и шушулката ванилия е една от най-скъпите подправки в света.

Кардамонът е многогодишно растение, достигащо на височина 1.80м – 3.60м., образува шушулки, които се изсушават и се ползват семенцата – цели или смлени. Най-висококачествения кардамон е зеленият.

Добре познат е вече в целия свят, а лечебните му свойства се използват от древността в аювердичната и старата китайска медицина.

В кардамона се съдържат големи количества калций, желязо, цинк, магнезий и фосфор, намират се също така витамините В1, В2 и В3. Сред активните му компоненти са камфор, неролидол, линалол, борнилацитат.

Отличен помощник в борбата с газовете, проблеми с бъбреците, стомаха, възпаления в устната кухина и лошия дъх.

Отличник е и сред естествените антисептици, има антибактериално, противогъбично и антивирусно действие. Естествен лек е за главоболие, причинено от напрежение, както и за депресивни състояния.

Добавяйте зрънце кардамон в кафето си сутрин и освен, че веществата на това зрънце ще неутрализират киселиността на кафето, ще спомогнат и за едно пълно прочистване на тялото посредством изхвърлянето на ненужните течности.

Освен в кафето, кардамонът си подхожда изключително добре с чай.

Смлян, кардамонът е съставна част на редица смеси от подправки за азиатска кухня като тандури масала, гарам масала, бахарат, използва се както за солени ястия с месо и ориз, така и за направата на сладкиши.

Related Posts