Блог
24
сеп.
Продукти за 4 порции:
– 500 гр обезкостено филе от риба треска или друга бяла риба
– 150 гр панировка за риба
– 150 гр галета
– 2 яйца
– 1 глава лук
– 1/2 връзка магданоз
– 1 лимон
– 5 с.л. олио или друга мазнина
– сол, черен пипер
За соса:
– 250 гр кисело мляко
– 2 с.л. майонеза
– 1.с.л. заквасена сметана
– стръкче копър
– щипка пушена паприка
-сол, черен пипер или пипер меланж
Филетата от треска се нарязват на много малки парченца и се намачкват с вилица.
Лимонът се изстисква, магданозът се измива и нарязва. Лимоновия сок се овкусява със сол и черен пипер и се смесва с 3 с.л от галетата, магданоза, едно яйце и месото. Лукът се бели, нарязва се на малки кубчета и се запържва до златисто в една супена лъжица нагорещена мазнина. Смесва се с другите съставки. Цялата смес се оставя да почине 5 минути, оформят се малки хапки.
Яйцето се разбива добре, рибните хапки се овалват първо в панировката, после в яйцето и накрая в галетата, пържат се в нагорещено олио на умерен огън от двете страни за около 3-5 минути, до златисто.
За соса се смесват киселото мляко, заквасената сметна и майонезата, овкусява се с копър, сол, черен пипер, пушена паприка