Често ни питат за куркумата – ползите, които ни носи и как се използва, за това събрахме всичко за нея на едно място, а тук обръщаме специално внимание на златното мляко или както е известно в Западна Европа – лате с куркума, чуднта алтернатива на кафето. Ето нашата рецепта:
Съставки:
- 1 ½ ч. ч. бадемово мляко (може кокосово или пълномаслено, в зависимост от вкуса)
- 1 с.л. куркума смляна
- ½ ч.л. канела (препоръчваме цейлонска, ако се приема ежедневно)
- ¼ ч.л. кардамон смлян (или семенцата от една шушулка, ако обичате да си ги сдъвквате)
- 1 ч.л. джинджифил смлян
- 1 щипка черен пипер
- 1 ч.л. мед
Приготвяне:
Загрейте млякото в съд и прибавете куркумата, джинджифила, канелата, кардамона и меда. Оставете да ври на ниска температура докато млякото придобие красив тъмно оранжев цвят. Налейте топлото мляко в чаша, поръсете с черен пипер и добавете, ако имате възможност, разбита сметана.
Ако предпочитате по-лек вариант на напитката, използвайте вода вместо мляко. Можете също така използвате цял корен куркума, корен джинджифил, пръчка канела, шушулка кардамон и после да прецедите течността.
Добавяйте любимия си аромат – звездовиден анасон, индийско орехче, карамфил