Манатарката се счита за кралицата на ядливите гъби. Тази слава тя печели и защитава благодарение на плътната си месеста част на и интензивният аромат на ядка. Блестят с високото си съдържание на белтъчини, желязо и витамин D.
Съставки за 4 порции:
- 900 мл. зеленчуков бульон (може да приготвите с сушени зеленчуци без сол)
- 250 гр. манатарки
- 1 глава лук
- 500 гр картофи (добре сварени)
- 3 с.л. готварска сметана
- сол
- черен пипер, за по-добър ефект препоръчваме бял пипер
- магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
Лукът и картофите се белят и се нарязват на кубчета.
Гъбите се почистват, опичат се с масло на фурна, от тях се отделят една – две, останалите се режат на кубчета.
В тенджера съд се загрява маслото и се запържват лука, картофите и манатарките за около 5 мин.
Подправят се със солта и черния/белия пипер, гаси се с бульона и се оставя да ври около 10 мин.
Супата се пасира с пасатор като се добавя сметаната на тънка струя.
Отделените за сервиране гъби се режат на ивички, поръсва се супата с тях и с пресен магданоз.