Рецепти

Гризини с ким

Съставки за 1 доза:

  • 400 гр брашно  и малко за работния плот
  • ½ с.л. сол (или според вкуса)
  • 1 с.л. ким – семена или млян (или според вкуса)
  • Зехтин за намазване

Приготвяне:

В купа се смесват брашното със солта и кима, прави се „кладенче“ в средата. В кладенчето се налива  250 мл вода със стайна температура. Бавно и постепенно е смесва брашното с водата (може да използвате миксер с приставка за месене на тесто). Сместа се обработва до хомогенно  тесто, слага се върху набрашнен плот и се меси със силен натиск около 5 минути. Тестото трябва да е гладко и еластично и да не лепне по ръцете, ако е необходимо се добавя още брашно. Тестото се слага в предварително намазана със зехтин купа и се оставя покрито да почива 45 мин.

Фурната се загрява предварително на 250С. Тестото се разделя на малки топки (с големината на тенис-топка). Топките се разточват с точилка до много тънки продълговати плоски форми и се нареждат едно до друго в покрита с хартия за печене тава. Нарязаното на парчета тесто се намазва със зехтин. Получените форми може да се поръсят с едра морска сол, но трябва да се съобрази с количеството сол в тестото.

Времето на печене е 10 до 12 мин., като трябва да се внимава, в зависимост от печката, гризините могат силно да изгорят. Трябва да са хрупкави и леко препечени в края. Може да поръсите с черен сусам.

Гризините могат да се разнообразят като вместо ким се използва нигела (черен кимион)

Related Posts