Рецепти

Зеленчуци с телешко на Уок

Съставки за 4 порции:

200 гр дългозърнест ориз

2 с.л. стафиди

2 ч.л. къри

Сол

400 гр телешко филе

250 гр моркови (може да използвате 80 гр. сушени моркови)

250 гр къдраво зеле

1 бр. червена пиперка (може да използвате 80 гр. червена чушка кълцана)

150 гр зелен боб или замразен грах

100 гр кълнове от боб мунг

2 с.л. олио

пипер

2 с.л. соев сос

2 бр. киви

Начин на приготвяне:

Оризът, стафидите и кърито се слагат в ½ литра вряла подсолена вода и се оставят 20 мин да набъбнат. Телешкото филе се измива и подсушава, нарязва се на ивици. Морковите, паприката и зеления боб се почистват и измиват.

Кълновете се измиват и се оставят да се отцедят. Зеленчуците, с изключение на зеления боб и кълновете, се режат на фини ивици. Олиото се загрява на Уок или в обикновен тиган и се изпържва месото на порции. Посолява се със сол и пипер и се отстранява.

Зеленчуците се задушават в мазнината. Добавят се 300 мл топла вода и се оставя да заври, след което се вари шест до осем минути на слаб огън, като се разбърква от време на време. Добавя се месото, оставя се да малко и се овкусява със соевия сос.

Кивито се бели, реже се на парчета. Оризът се прецежда и се сипва в подходящ съд за сервиране. Парчетата киви се поставят в ориза и се сервира към зеленчуците с телешко месо.

Ако използвате сушени зеленчуци, накиснете предварително във вода и отцедете или добавете още 500 мл. топла вода, вместо 300 мл.

 

Related Posts