Съставки за 4 порции:
200 гр дългозърнест ориз
2 с.л. стафиди
2 ч.л. къри
Сол
400 гр телешко филе
250 гр моркови (може да използвате 80 гр. сушени моркови)
250 гр къдраво зеле
1 бр. червена пиперка (може да използвате 80 гр. червена чушка кълцана)
150 гр зелен боб или замразен грах
100 гр кълнове от боб мунг
2 с.л. олио
2 с.л. соев сос
2 бр. киви
Начин на приготвяне:
Оризът, стафидите и кърито се слагат в ½ литра вряла подсолена вода и се оставят 20 мин да набъбнат. Телешкото филе се измива и подсушава, нарязва се на ивици. Морковите, паприката и зеления боб се почистват и измиват.
Кълновете се измиват и се оставят да се отцедят. Зеленчуците, с изключение на зеления боб и кълновете, се режат на фини ивици. Олиото се загрява на Уок или в обикновен тиган и се изпържва месото на порции. Посолява се със сол и пипер и се отстранява.
Зеленчуците се задушават в мазнината. Добавят се 300 мл топла вода и се оставя да заври, след което се вари шест до осем минути на слаб огън, като се разбърква от време на време. Добавя се месото, оставя се да малко и се овкусява със соевия сос.
Кивито се бели, реже се на парчета. Оризът се прецежда и се сипва в подходящ съд за сервиране. Парчетата киви се поставят в ориза и се сервира към зеленчуците с телешко месо.
Ако използвате сушени зеленчуци, накиснете предварително във вода и отцедете или добавете още 500 мл. топла вода, вместо 300 мл.