Не само месестата част на есенното растение е здравословна – тиквените семки също оказват благоприятно влияние върху тялото и ума. Какви количества се препоръчват за консумация и какво е съдържанието им?
Тиквата е тайният съюзник в здравословното хранене. Зеленчукът може да се използва по много начини – за сладки и солени изкушения. Тиквените семки често се оказват в кофата за боклук по време на подготовката, въпреки че са важен източник на витамини и ензими.
- Тиквените семки и тяхното благотворно действие
Тиквените семки съдържат витамин Е, ценни ензими, бета-каротин и ненаситени мастни киселини. Изключително благодатно е действието на съдържащите се омега-3 мастни киселини, каквато е алфа-линоловата киселина. Те не се произвеждат от самия организъм, но е доказано, че предотвратяват високото кръвно налягане и намаляват риска от инфаркт. Цинкът, съдържащ се в тиквеното семе, подсилва имунната система. Те съдържат също и фитостероли. Тези растителни стероиди могат да понижат нивото на холестерола, оказват благоприятно влияние при проблеми с простатата.
И още нещо – тиквените семки са полезни не само за тялото. Аминокиселината триптофан, съдържаща се в тях, влияе положително на психиката. Смята се за естествен подобрител на настроението.
Тиквени семки са превенция на инконтиненция и заболявания на простатата: съставките селен, фитостероли и витамин Е са веществата, които помагат за предотвратяване уголемяването на простатата и облекчават проблеми с пикочния мехур
Как да консумираме тиквени семки правилно?
Често семената са третирани с фитинова киселина или други вредни вещества. Накисването на тиквените семки във вода помага за решаването на този проблем.
За да може организмът да усвои всички хранителни вещества и минерали от тиквените семки, най –добият начин е семената да се консумират сурови или изсушени. Препоръчва се количество от две до три супени лъжици дневно.
Уверете се, че ядките не миришат на мухлясало, нито са застояли. Това може да е признак за наличие на гъбички.
Тиквените семки: с една дума – универсални
Като поръска върху салатата, в мюсли, подходящи за междинно хранене, като украса на крем-супата или в хляба – тиквените семки са всичко друго, но не и скучен продукт.
Можете също така да използвате семената като основа за песто или веган паста.
Изпечете тиквените семки
За бързо приготвяне, можете леко да запечете изсушените тиквени семки в тиган с малко олио и след това да ги посолите. Люспата не трябва да става твърде тъмна. Ако предпочитате да изпечете тиквените семки във фурна, поръсете с малко вода.
За да придадете на печените тиквени семки малко повече характер, може да ги овкусите с черен пипер, пушена паприка, чили, захар или друга любима подправка. Опитайте комбинация от няколко вкуса като кисел (лимонена киселина) и пикантен (пипер) или сладък (захар) и пикантен (пипер).
Още полезна информация за тиквата ще откриеш тук.